Jul 21, 2014

2014 - seekord HAPPY CAT ULTRALIGHT Eesti sadamates

Alljärgnev jutt on kirja pandud Kalle poolt, kelle HAPPY CAT ULTRALIGHT kannab nime "Pumbatav Barbara".

Tänavune hilinenud suvi 2014 on edasi lükanud kõik suvised tegevused, sealhulgas ka Ahti HAPPY CATi "kruiisid". Nii kaua kuni Ahti Soomes omi plaane teeb ja üksikuid ilusaid purjetamise ilmu kasutab olen mina siin Eestis oma HC ULTRALIGHTiga katsetanud mitmeid vette minemise ja sealt välja tulemise kohti. Seda siis väga kitsast seisukohast lähtudes - kuidas need sobivad õhkpontoonidega katamaraani veeskamiseks.


Esimene katse 24.mail Hiiumaal Kalana sadamas. Tegelikult oli plaanis olla nähtav Kärdla sadama avamisel aga sealne üritus polnud seda moodi, et keegi minu vastu huvi oleks tundnud. Seega sai ULTRALIGHT vette alles õhtul Kalanas.
Kalana sadam. Arendus käib


Selline huvitav sadam - paistab, et arendus käib aktiivselt aga ühtegi laeva polnud näha. Kasutasin üpris vana slippi, mille alumises otsas turritavad antiiksed betooni armatuurid. Akvatooriumist väljudes tuli hoida kõvasti paremale - pooles laiuses polnud isegi minu HAPPY CATi allameetrise süvise jaoks vett piisavalt. Kokkuvõttes - sai hakkama.

Teine katse Juuni keskpaiku Tilgu sadamas. Täiesti ilmselgelt arenev väikelaevade sadam. Ka slipi kasutamine on tehtud lihtsaks - helista tõkkepuu küljes oleval numbril, see avaneb ja ühtlasi on ka slipi kasutamise eest makstud. Sama protseduur hoiab tõenäoliselt eemal ka niisama kai peale sõita tahtjad. Slippe on selles sadamas lausa mitu ja minu hinnangul ka päris korralikult planeeritud. Esimest korda hakkas tunduma, et slipp ei ole vist üldse õige koht HAPPY CATi veeskamiseks. Vähemasti mitte selline slipp, mis tehtud raudbetoonist. Pigem tuleks kummiga suhelda kuidagi pehmemalt.

Reis Saare- ja Muhumaale sisaldas lausa kolme sadama külastust. Roomassaare, Lõunaranna ja Koguva. Nendest Roomassaare kui sadam on kokkupandava katamaraani jaoks väga ilmselt liiga suur. Seepärast kasutasime vette minekuks parklat, mis jääb külalistemaja "Kuus sõlme" kõrvale, vasakule poole enne sadamat. Täitsa OK koht aga põhi on kivine ja paati tuleb päris jupp aega nööri otsas järele lohistada enne kui läheb nii sügavaks, et saab sverdi ja rooli alla lasta.

Lõunaranna sadamat külastasin eelkõige seetõttu, et sealt oleks lühike tee minu nooruspõlve mängumaale - Noorte Meremeest Klubi sadamakohale. Sadam ise on täiesti korralik, ujuvkaide ääres on ruumi igasugustele (väike)alustele. 
Lõunaranna - ruumi laialt ka laiadele...

Ka slipp on täitsa olemas ja kasutatav väiksemate aeru- ja mootorpaatide veeskamiseks. Õnnetuseks oli slipi esine täis ajunud kõiksugu ujuvat merelist ollust, millest enese ja HAPPY CATi läbi pressimine tundus tol hetkel üpris vastumeelse tegevusena ja kuna kogu muu veega piirnev ala olid muulid ja kaid või muidu järsu kaldaga, siis jäigi see sadam seekord kasutamata.

...aga slipp jälle betoonist ja tuule kätte pääsemiseks on kõvasti aerutamist



Konsulteerimine Muhumaa kaardiga... ja suund Koguvale. Kuuldavasti olla ka seal üks suhteliselt uus sadam. Nii oligi. Ja jälle kena betoonist slipp ja jälle ei mingit randa. Mis siis ikka - kasutame betoonist slipp kuigi see ei meeldi ei mulle ega mu paadile.
Koguva sadamas oli väike probleem välja sõitmisega. Nimelt oli kaks kalapaati pargitud otse slipi ette. Ei kujuta tegelikult päris hästi ette, et mismoodi sealt normaalsed paadid välja saavad sõita kui neil juhtub olema pikkust 4 meetrit või rohkem.
Ja teine asi veel muidu korraliku Koguva sadama kohta - sissesõitu tähistavad "kepid" on küll olemas aga need on nii märkamatud, et jääb mulje justkui oleks tegemist salajase sadamaga, mille faarvaatrit keegi üles ei tohi leida. Ja kitsas on see laevatee kah...

Koguva sadam ja turismiküla restoran

Lõpetuseks:
HAPPY CATiga väikesadamates seiklemine on mind veennud, et selle paadi jaoks küll sadamat vaja pole, parim veeskamiskoht on hoopis liivarand ehk just see koht kus suvel meeldiv olla.

Ja veel... Vaatamata püüdlustele muuta Eesti mereriigiks ja eestlane mererahvaks hakkab tunduma, et sadam pole mitte see koht kuhu laevad tulevad ja kust saab merele vaid pigem on tegemist kohaga, kus kombeks suviti söömas käia. 

diskleimer: Ülaltoodud jutus vaatan sadamatele ainult HAPPY CATi omaniku seisukohast. Normaalse paadiomaniku seisukohast on need kõik kenad sadamad.